Gerelateerde artikelen

Posts

Zijn drones de toekomst van de luchtvaart?

Zijn drones de toekomst van de luchtvaart?

Nadat de webwinkelgigant Amazon een proef heeft gedaan met het bezorgen van pakketjes via een drone, vroegen wij ons af: zijn drones de toekomst van de luchtvaart? De wereld verandert zo snel en terwijl we gewend waren om te gokken in land-based casino’s en sportsbooks, doen we het nu vooral online met de TOTO bonus code. Is dit hoe dingen kunnen veranderen als het gaat om drones? Drones worden al voor alles en nog wat gebruikt. Drones worden ingezet in sectoren als bosbouw tot beveiliging en nu testen pilootprojecten in Helsinki ze op luchtlevering en zelfs taxidiensten. 

Drones van de toekomst

We spraken met een branche-expert om meer te weten te komen over de toekomst van drones. Drones, of onbemande, op afstand bestuurbare luchtvoertuigen, kunnen variëren van kleine tot grote vliegtuigen.

Momenteel is een van hun meest bekende toepassingen als kleinschalige luchtcamera’s die worden gebruikt voor het maken van films of foto’. Drones kunnen gemakkelijk luchtopnames maken van verschillende locaties. Het is echter ten strengste verboden om met drones in de buurt van vliegvelden te vliegen.

Cameradrones worden gebruikt door commerciële bedrijven en ambtenaren, bijvoorbeeld voor inspecties, cartografie, bosbouw en zelfs onroerend goed. De Finse politie en grenswacht zijn ook gebruikers van drones, net als andere beveiligingsdiensten. De gemeenschappelijke factor in al deze huidige droneprojecten is dat ze zich buiten de drukke gebieden voordoen.

Nieuw droneproject in Helsinki

“Daarom is Finland een uitermate goede plek om veel pilootprojecten en testen uit te voeren”, zegt Jukka Hannola, expert op het gebied van drones bij Traficom, het Finse Agentschap voor transport en communicatie. “We hebben veel luchtruim beschikbaar en we hebben de meest flexibele drone-regelgeving in Europa – misschien in de wereld. Dat schept uitstekende omstandigheden waarin dronebedrijven kunnen opereren.”

Vanwege de unieke positie van Finland zijn onlangs nieuwe droneprogramma’s aangekondigd in de regio Helsinki. Drones worden getest op luchtleveringen, net als in Amerika. Wing, een dochteronderneming van het moederbedrijf van Google, Alphabet Inc., kondigde eind 2018 aan dat het van plan is om zijn Europese dronebezorgservice in de regio Helsinki dit voorjaar te testen.

Met hetzelfde idee in gedachte, heeft een bedrijf genaamd Volocopter aangekondigd dat het testvluchten zal beginnen met een ‘luchttaxi’. Het eerste bemande, volledig elektrische verticale start- en landingsvoertuig in Helsinki volgende zomer. De taxidienst in de lucht zegt te willen integreren met bestaande transportsystemen om steden te helpen hun toenemende mobiliteitsproblemen op te lossen.

Eerst luchtvracht, dan mensen

“Vrachtoperaties zijn een goed voorbeeld van een gebruik voor grotere drones die op dezelfde hoogte vliegen als de huidige bemande luchtvaart. Je zou een vrachtvlucht van Helsinki naar Rovaniemi kunnen hebben, omdat het luchtruim vrij leeg is. Dat is de eerste stap voor grote geautomatiseerde drones. Drones zullen geen mensen vervoeren, het zal vracht vervoeren”. Wij denken dat de volgende stap het vervoeren van mensen is.

Problemen met veiligheid en regelgeving moeten nog worden opgelost. Ondanks de vooruitgang in dronetechnologie zijn er nog veel hindernissen die moeten worden genomen voordat ze een geaccepteerde manier van levering of transport kunnen worden.

“We hebben normale, traditionele, bemande vliegtuigen omgebouwd tot op afstand bestuurbare vliegtuigen zien, dus dat is niets nieuws”, zegt Jukka Hannola. “Er is een zekere mate van publieke acceptatie. Mensen vertrouwen op luchtvaartprofessionals en we moeten dat uitstekende betrouwbaarheidsniveau handhaven. In de luchtvaart staat veiligheid altijd voorop.”

Dirk

Related Posts

Read also x