Gerelateerde artikelen

Posts

Hoe vliegtuigen het weer kunnen veranderen

Hoe vliegtuigen het weer kunnen veranderen

De Russische regering gaf bijna een miljoen euro uit om het op een feestdag niet te laten regenen. Het Kremlin heeft bijna 86 miljoen roebel uitgegeven om ervoor te zorgen dat het niet regende tijdens de viering van 1 mei, volgens het officiële persbureau TASS.

Het WK van 2018

Een enkele aannemer deed het werk, waarvan wordt gedacht dat deze de zogenaamde  ‘cloud seeding’ techniek gebruikte. Die techniek houdt in dat wolken worden verspreid en ervoor te zorgen dat het regent voordat het natuurlijke tijdstip van de regenval gaat regenen. Zo komt de regen op andere plaatsen neer en op andere momenten. Hierdoor zullen ze geen invloed hebben op specifieke gebeurtenissen.

Rusland heeft deze techniek van ‘cloud seeding’ gebruikt om ervoor te zorgen dat geen enkele wedstrijd tijdens het WK – vrij letterlijk – in het water zou vallen. Deze techniek gebruikt specifieke chemicaliën die ervoor zorgt dat het gaat zodra de wolk door het mengsel wordt geraakt.

Dit betekent dat vliegtuigen door specifieke gevaarlijke wolken kunnen vliegen en hun regen kunnen laten vallen zodat het nergens anders nat wordt. Het mengsel bevriest de waterdruppeltjes en dwingt ze om groter te worden, waardoor ze uiteindelijk naar beneden vallen.

Niet de eerste keer

Het is verre van de eerste keer dat de Russische autoriteiten de techniek hebben gebruikt om goed weer voor speciale gelegenheden te garanderen. Vorig jaar werd gemeld dat het Kremlin miljoenen had uitgegeven om vliegtuigen te gebruiken om zonneschijn te garanderen voor de 70e herdenking van het einde van de Tweede Wereld in Europa.

De techniek wordt wereldwijd gebruikt, onder meer om het weer mooi te houden voor evenementen zoals de opening van de Olympische Spelen in Beijing. Het is in China een traditie geworden om de techniek voor belangrijke feestdagen te gebruiken. Hierdoor komt de feestdag letterlijk in het zonnetje staan.

Het wordt zelfs aan particulieren aangeboden! Eén bedrijf in Amerika garandeert voor een kleine 100.000 euro dat de zon zeker zal schijnen op je bruiloft. Het is misschien een groot bedrag, maar zo zorg je er in ieder geval voor dat die dag nog onvergetelijker wordt!

Meer gebruik van de techniek

Weer overmeesterd

Spelen met het weer klinkt misschien als iets uit de toekomst, maar overheden implementeren al decennia deze techniek. De methode werd ontdekt in 1946 door Dr. Vincent Schaefer, die, zoals Bruce Lambert in zijn overlijdensadvertentie over hem schreef, “werd geprezen als de eerste persoon die daadwerkelijk iets aan het weer deed en er niet alleen over praatte”.

In 2016 hadden 56 landen projecten die deze techniek gebruikten, vergeleken met 42 in 2011. Sinds 2016 is dat aantal alleen maar toegenomen. Droogte wordt steeds algemener. Door klimaatverandering en volgens een rapport van de VN loopt bijna de helft van de wereldbevolking het risico van droogte tegen 2030. Landen proberen een deel hiervan te verminderen door regenval te veroorzaken met deze ‘cloud seeding’-techniek.

Het heeft soms echter een averechts gevolg: Doordat het plotsklaps gaat regenen, valt er in één keer zoveel regen dat het riool al het water niet aankan. Dan komt er in droogte een waterval naar beneden gevallen. En dat veroorzaakt soms veel meer schade dan dat het oplevert. Vandaar dat de discussie of deze techniek in de toekomst meer gebruikt wordt, steeds zal blijven bestaan.

Dirk

Related Posts

Read also x