Gerelateerde artikelen

Posts

Hoe kunnen vliegtuigen toegang tot het internet hebben en is het veilig?

Hoe kunnen vliegtuigen toegang tot het internet hebben en is het veilig?

Er zijn twee verschillende systemen voor internetverbindingen met vliegtuigen. Wanneer het vliegtuig boven het land vliegt, kunnen ze communiceren met dezelfde draadloze antennes die mobiele telefoonbedrijven gebruiken. Omdat de technologie is verbeterd en snelheden hoog genoeg werden, werd de mogelijkheid om wifi aan vliegtuigen te bieden realiteit.

Wifi aan boord

Een vliegtuig met wifi heeft een ontvanger bevestigd aan de onderkant van de romp. Dit apparaat kan radiogolven op dezelfde manier opvangen als je laptop, tablet of smartphone. De het ontvangen signaal wordt doorverbonden naar een router aan de binnenkant van het vliegtuig. Hierdoor kunnen reizigers verbinding maken met het internet.

Een bewegend vliegtuig zal niet lang in contact blijven met een enkele antenne. Dat maakt echter niet uit, omdat de volgende antenne al klaar staat. Dit is dezelfde technologie waarvan je gebruik maakt wanneer je reist in een trein, in een bus of in een auto.

Op satellieten gebaseerde wifi-systemen kosten veel meer geld om wifi aan boord te krijgen dan wanneer gebruik wordt gemaakt van antennes die op de grond staan. Deze factor is de belangrijkste reden waarom veel luchtvaartmaatschappijen hoge prijzen voor internetgebruik rekenen. Veel van die luchtvaartmaatschappijen die gratis wifi aanbieden, nemen de service niet op in hun langeafstandsvliegtuigen die over de oceaan heenvliegen.

Is het veilig?

Je moet niet al te nonchalant zijn over het verbinden met een openbaar wifi-systeem. Dat je in een vliegtuig zit, maakt dat niet anders. Het wifi-signaal in het vliegtuig is net zo veilig als alle andere openbare wifi. Iedereen kan een wifi-hotspot instellen. Elke smartphone, tablet of laptop kan signalen van andere apparaten ontvangen zonder via de router ter plaatse verbinding te maken. 

Je loopt ook een juridisch risico wanneer je van de wifi in een vliegtuig gebruik maakt. Wanneer je over de oceaan vliegt of vliegt met een luchtvaartmaatschappij die alleen satellietverbindingen gebruikt, val je onder de lokale jurisdictie. Als je echter toegang hebt tot wifi die via zenders die op de grond staan, moet je de wet naleven in elk van de landen waarboven je op dat moment vliegt.

Oppassen!

Elk land heeft verschillende wetten over welke sites en inhoud is toegestaan. In theorie kan de regering van een land je gevangen zetten voor toegang tot verboden inhoud in hun luchtruim, zelfs als je daar geen voet op de grond zet. 

Er zijn veel sites die verboden zijn in veel van de landen waar u overheen vliegt. Het feit dat die sites legaal zijn waar je woont, is geen verdediging tegen een arrestatie. De politie zal je vliegtuig niet dwingen landen op hun grondgebied, zodat ze je kunnen arresteren. Maar als je toevallig wat details van je identiteit stuurt, dan zou je kunnen worden gearresteerd mocht je ooit dat land bezoeken.

Dirk

Related Posts

Read also x