Gerelateerde artikelen

Posts

Hoe je een militaire piloot wordt

Hoe je een militaire piloot wordt

Welke jongen droomt er nu niet van om piloot te worden? En bijna elke jongen droomt er wel van om F-16 piloot te worden. Alhoewel dat onze jeugd was, want nu is de JSF het standaard vliegtuig van de luchtmacht. De Hercules blijft natuurlijk onverminderd populair. Natuurlijk zijn er altijd nog de helikopters die gevlogen moeten worden, zoals de Apache. In dit artikel gaan wij dieper in op de weg naar het worden van piloot.

Top Gun: Holland

Wij denken dat Top Gun: Holland de beste blik is in hoe je een piloot bij de luchtmacht kan worden. Het is een tiendelige serie waarbij jongeren worden gevolgd, van het moment dat ze op de basis komen tot het moment dat ze piloot zijn geworden. Er vallen natuurlijk een aantal af en het geeft een goed beeld over welke tests er worden gedaan. De serie is uit 2008, dus al wat ouder. Wij vinden dat het zijn waarde nog niet heeft verloren.

Defensie heeft de serie gemaakt om meer mannen en vrouwen te laten zien hoe je een vlieger kunt worden. Ze hopen op meer personeel, personeel dat ze hard nodig hebben. Wij bevelen de serie van harte aan, omdat het gehele opleidingstraject in detail wordt getoond. Van de keuring, selectie tot de opleiding tot piloot. De eerste solovlucht komt ook in beeld.

De serie is zowel in Nederland als in Amerika opgenomen. Defensie heeft een afspraak met Amerika, waardoor een deel van de opleiding in Amerika plaatsvind. Ze hebben daar ook wat meer ruimte om te vliegen!

Vliegen worden bij Defensie

Kort gezegd bestaat de opleiding tot het worden van vlieger bij Defensie uit zo’n vijf stappen, namelijk de selectie en ervaringsvlucht, de militaire opleiding, de elementaire militaire vliegeropleiding, typegerichte opleiding in Duitsland of Amerika en als laatste ben je dan uiteindelijk een operationeel vlieger. Je bent na al deze stappen lid van een squadron en je bent een officier vlieger, op het toestel waar je in bent afgestudeerd.

De selectie begint met een test die je thuis maakt. Daarna mag je door naar het centrum in Soesterberg voor de volgende test. Daarna volgt een psychologisch onderzoek. Na al deze tests, mag je een ervaringsvlucht vliegen. Daar wordt gekeken hoe jij reageert op vliegen. Daarna volgt de uitgebreide medische keuring.

De volgende stap

De opleiding tot militair. Je moet namelijk tot militaire officier worden opgeleid. Er is zes maanden aan leren dat voorafgaat aan het vliegen. Je moet daarna nog een aantal tests in een simulator doen en kijken of je lichaam de extreme druk aankan van vliegen op hoogte en hoge snelheden.

Daarna mag je leren vliegen op de vliegbasis Woensdrecht. Hier begint de opleiding tot vlieger. Je doet je eerste solovlucht, nadat je de fijne kneepjes van het vak hebt geleerd samen met je instructeur. De training in Nederland wordt gevolgd door een opleiding in Duitsland of in Amerika. Sport blijft een belangrijk onderdeel van de hele opleiding.

Na het halen van je militair vliegbrevet, ben je klaar voor de typegerichte opleiding. Nadat je deze in Amerika of Duitsland hebt voltooid, ben je vlieger bij Defensie. In Amerika is de opleiding tot jachtvlieger. Nu ben je klaar voor het echte werk. Vlieger zijn is geen droom of theorie meer. Je bent het!

Dirk

Related Posts

Read also x