Gerelateerde artikelen

Posts

Drie jaar naar de Chapecoense-crash

Drie jaar naar de Chapecoense-crash

Op 28 november 2016 stortte LaMia Flight 2933, met 77 passagiers, neer. Ze vlogen in de buurt van Medellín, Colombia toen het vliegtuig neerstortte. Van de 77 passagiers, waren er maar zes overlevenden. Onder de overledenen bevonden zich 21 journalisten, bijna het voltallige eerste team met managementpersoneel. Alan Ruschel, Jakson Follmann, Neto waren spelers die de crash na konden vertellen. Ze waren onderweg naar de finale van de Zui-Amerikaanse ‘Europa League’.

De rede van de crash

Policía Nacional de los colombianos [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

LaMia Airlines kreeg ontzettend veel hoon over zich heen. Uit gelekte camerabeelden bleek namelijk dat de piloot had verzocht om te landen vanwege brandstoftekort. De vlucht was zonder brandstof geraakt, omdat de piloot een tankbeurt had overgeslagen. Het probleem was dat de piloot te laat aan de bel trok. Ze konden niet eerder landen, omdat een ander vliegtuig een brandstoflekkage had en als eerste moest landen. Na de crash werd het vliegbrevet van de piloot ingetrokken. LaMia Airlines mocht ook niet meer boven Bolivia vliegen.

Vanwege de crash werd de Copa Sudamericana Finale van 2016, waarin het team zou spelen, voor onbepaalde tijd geschorst. Hun tegenstanders, Atlético Nacional, boden aan het gelijkspel toe te staan ​​om Chapecoense het kampioenschap te laten winnen. Op 4 december 2016 kondigde de interim-president van Chapecoense aan dat de club de toernooititel en het prijzengeld zou krijgen.

Andere Braziliaanse clubs boden aan om hun spelers uit te lenen, zodat ze snel weer boven de crash konden komen. De Braziliaanse KNVB zou een verzoek steunen om ervoor te zorgen dat de club drie jaar lang niet zou kunnen degraderen. Chapecoense zei dat deze hulp zeer werd gewaardeerd, maar dat ze liever eigenhandig weer op hetzelfde niveau wilden komen.

De wederopbouw

De club werd gevraagd hun volgende competitiewedstrijd op te dragen als eerbetoon aan de overleden spelers en medewerkers. De crash had een grote impact op het team en de families van de spelers en medewerkers. De Braziliaanse KNVB vroeg of Chapecoense tegen Atlético Mineiro kon spelen. Daarmee kon het gat in het rooster worden gevuld. Beide clubs weigerde echter de wedstrijd te spelen.

Mansoncc [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Met behulp van leningen en donaties van over de hele wereld herstelde het team snel. Ze konden de topstatus in 2017 en 2018 behouden. Beide keer slaagde het erin om grotere teams te verslaan met meer fans en grotere budgetten. De kleine club kreeg alle aandacht in 2016. Drie jaar later werden zij gedegradeerd uit de Serie A van de competitie in Brazilië. Deze degradatie maakte een einde aan een geweldige zesjarige reeks wedstrijden in de eerste divisie van Brazilië.

Chapecoense verloor woensdag echter met 1-0 van Botafogo. Dit resultaat zorgde voor de degradatie uit de A Serie. Vanaf 2013 kon de club zich tot de elite clubs van het Braziliaanse voetbal noemen.Chapecoense heeft dit seizoen slechts zes van zijn wedstrijden gewonnen en met nog drie wedstrijden kan het niet genoeg punten winnen om bij te blijven.

Het sluit zich aan bij de club Avai. Dee club werd eerder deze maand werd verbannen. Nog twee clubs zullen zich bij hen voegen voordat het seizoen eindigt op 8 december.

Dirk

Related Posts

Read also x