Om een Amerikaans voorbeeld erbij te halen, die zeker voor meerdere landen geldt: een hele lang tijd, voor zeker meer dan drie jaar, kostte een ticket tussen twee steden altijd meer dan 308 dollar. Op sommige momenten ging de prijs zelfs richting de 385 dollar. En binnen één jaar ging de prijs omlaag naar 183 dollar. Dat is een prijsdaling van 125 dollar! Was de kerosine opeens zo goedkoop?
De invloed van de budgetmaatschappij
De grootste invloed op de prijs, die binnen één jaar met 125 dollar omlaag ging was een budgetmaatschappij die begon met vluchten tussen die twee Amerikaanse steden. De grootste rol die budgetmaatschappijen hebben is toch de monopolie die de grote vliegtuigmaatschappijen hebben te doorbreken. Ze hebben een gunstige invloed op de prijs en kunnen dat makkelijker doen.

Alle extra’s kosten extra geld: van ruimbagage tot extra beenruimte. Ze zijn er vrij streng mee en Ryanair heeft een hele reputatie opgebouwd over hoe moeilijk zij over ruimbagage kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een budgetmaatschappij een nieuwe vluchtlijn opent, de prijzen gemiddeld 45 dollar zakken.
Maar zoals het spreekwoord al zegt: wie het breed heeft, laat het breed hangen. De grote vliegtuigmaatschappijen hebben grote bedrijven als klanten. Klanten die veel geld overhebben voor last-minute vluchten. De budgetmaatschappijen zijn er dus vooral voor de klanten met een kleinere portemonnee en degene die ver van tevoren kunnen boeken.
Race naar de bodem?
De grotere vliegtuigmaatschappijen hebben als reactie op de budgetmaatschappijen ‘basis economy’ als klasse ingevoerd. Dit is alles zonder tierlantijnen en je moet dan ook voor alles extra betalen. Zo komen de prijzen eerder bij de prijzen die de budgetmaatschappijen aanbieden.
Daarbovenop komt nog het feit dat er in de afgelopen jaren überhaupt meer competitie is gekomen en dat drukt de prijs natuurlijk extra. Door innovaties in de luchtvaart is het ook mogelijk om met dezelfde hoeveelheid kerosine meer kilometers te vliegen. Aan de andere kant, doordat vliegtickets zó goedkoop zijn, zijn er ook meer passagiers.
Elke luchtvaartmaatschappij heeft een niche gevonden. Want de grote luchtvaartmaatschappijen hebben een gevestigde naam in een bedrijfstak waar veiligheid extreem belangrijk is. De budgetmaatschappijen zijn er voor de mensen met een kleinere portemonnee.
Alleen maar budgetmaatschappijen

Grote bedrijven met diepe zakken zorgen wel dat de grotere vliegtuigmaatschappijen blijven bestaan; er is een stabiele bodem in hun portemonnee. Dus er zal geen grote race naar de bodem zijn. Door de opkomst van budgetmaatschappijen wordt de prijs wel gedrukt, maar zolang de competitie gezond blijft, zal de recht van de sterkste zegevieren.
De budgetmaatschappijen hebben ook voor een efficiencyslag gezorgd. In een wereld waar CO2-emmisie een steeds belangrijkere rol gaan spelen, is zo zuinig mogelijk vliegen voor twee werelden belangrijk. Ze hebben door hun manier van werken soms een negatieve reputatie gekregen, maar ze zorgen voor een wereld van verschil. Wij zijn benieuwd wat de toekomst gaat brengen.